Anıları

Türkçe Bilim Sözleri: Bir Deneyim

Türk Dilleri Ortak Terim Çalışmalarına katılmak üzere Mayıs 1997’de İstanbul’dan Taşkent’e uçarken yaşadığım bir fanteziyi, Bilim ve Ütopya’nın adına uygun düşecek biçimde, okurlarımla paylaşmakta sakınca görmüyorum: Aradan 20-30 yıl geçmiş, yaşlanmayı başarabilmişim.
Devamı
Şubat 2001

Kemanım… Ağaçtan yapılma can yoldaşım

Babamın kemanı, yatılı okula gidince benim oldu. Yıllar sonra, 1999’da elli dokuz yaşında geçirdiğim kaza sonrasında geçmiş olsuna gelen viyolonselci arkadaşım profesör Engin Sansa’dan, kılları iyice azalan yayımın onarımı için yardım istedim. “Konservatuvar’da çok deneyimli bir bakım atölyemiz var, kemanına da bir bakım versinler” dedi. Kemanın içinde, Amati fecit in Cremona 1688 (Amati Cremona’da yaptı) yazdığını çok önceden göğsündeki ses deliklerinden okumuştum. Engin’e arkadaşları, “Bu çok değerli bir keman, Aydın Bey değerini iyi bilsin” demişler.

Devamı
Yaşamın Gizi, 1. cilt: Uyanış, 2006

Atlasa vurulmak

Üçüncü sınıfa başlarken satın almamız gereken kitaplar arasında bir de atlas vardı, on beş yirmi sayfalık bir İlk Atlas. Ders kitaplarımızın hepsi saman kâğıdına basılmış, okunaksız, karanlık yüzlü kitaplardı. Hele fotoğraflar bana kapkara belirsiz lekeler gibi gelirdi. Ne olduğunu çözmek, ne işe yaradığını anlamak için baktığımda içim kararırdı.

Devamı
Yaşamın Gizi, 1. cilt: Uyanış, 2007

Adı ‘Bilgisayar’ olsun!

İş bulabilmek için uzun süreli bir çaba gerekiyordu. Elektronik endüstrisinin yokluğu bir yana evinde küçük bir telsiz yapmaya kalkışacak birinin bu girişimi bile, bunun casusluk amacıyla kullanılabileceği kuşkusu uyandırıyordu.
Devamı
Yaşamın Gizi, 2. cilt: Arayış, 2013